Foto: svt

Vinterns största lodjursinventering

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Jägarförbundet och länsstyrelsen kartlägger förekomsten av lodjur i Sörmland

Den snö som kommit den sista tiden har gett utmärkta förhållanden för att spåra rovdjur i markerna. Och i helgen har närmare 300 jägare försökt spåra  – och utröna hur många lodjur det finns i Sörmland.

En rimlig uppskatting är att det finns ungefär 10-15 lodjur i Sörmland. Och man räknar med att det föds 2 – 3 kullar om året. I helgen har länsstyrelsen kunnat kostatera att det i alla fall fötts en kull i år. Men någon påtaglig ökning av stammen märks inte. Svält, rävsakabb och tjuvskytte är dom främsta anledningarna till det.

Lodjuren är ofarliga för människan. De jagar och lever i huvudsak på harar, skogsfågel och rådjur. I några enstaka fall har dom också slagit får eller lamm. Men detta faktum leder inte till att det av allt att döma inte blir någon skyddsjakt på lodjur detta eller nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.