Yrkar på långt fängelsestraff för barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för den pappa i Sörmland som misstänks för synnerligen grov misshandel av sina för tidigt födda tvillingsöner.

Det framkom vid förhandlingen i Nyköpings tingsrätt idag.

Försvaret menar dock att mannen bör frikännas helt från anklagelserna och omedelbart försättas på fri fot.

Pappan ringde sjukvårdsupplysningen

Det var en natt i mars som pappan själv ringde till sjukvårdsupplysningen och berättade att han hört det knaka till i benet när han gav ena sonen massage mot kolik.

Pappan förklarade att han var orolig för att benet hade hoppat ur led. Efter röntgen konstaterade läkarna benbrott på ena lårbenet. Men röntgenplåtarna visade också på flera äldre revbens-, handleds- och skenbensbrott.

Socialen grep in

Efter fler röntgentagningar fann man att även brodern hade liknande skador. Efter att socialen underättats omhändertogs tvillingarna. Samtidigt häktades pappan misstänkt för synnerligen grov misshandel.

Enligt åklagaren och hans rättsmedicinska experter har skadorna uppkommit genom slag, hårt tryck eller skakningar, något som pappan förnekar. Han vidhåller att lårbensbrottet uppstod när han gav den magmassage han lärt sig ge mot kolik, som nästan alltid drabbar för tidigt födda barn.

Experter står mot varandra

Rättegången har pågått i tingsrätten under tre dagar. Där har åklagarens och försvarets medicinska experter stått emot varandra.

Åklagaren har hävdat att pappan tappat besinningen och slagit spädbarnen, medan försvaret hävdar att skadorna uppstått på grund av att pojkarna lidit av svår benskörhet.

Liten sinnesundersökning

Tingsrätten beslutade idag att den misstänkte pappan ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket är en liten sinnesundersökning som kan göras i ett brottmål utan att skuldfrågan är klarlagd.

Rättegången återupptas den 14 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.