15-åring häktad för sprängning

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som misstänks ligga bakom sprängningen i Rosengård i Malmö på julaftonskvällen häktades vid lunchtid på lördagen av Helsingborgs tingsrätt.

Pojken häktas för grov allmänfarlig ödeläggelse såsom skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för att ha utfört sprängningen på julafton ensam eller tillsammans med någon annan person.

Sedan tidigare är han också misstänkt på sannolika skäl för grovt vapenbrott efter att polisen i oktober hittat vapen och ammunition hemma i hans bostad.

Sprängdåd på julafton

Trots att pojken är så ung så häktas han alltså, för att inte riskera att han undanröjer bevis och försvårar utredningen.

-Han är väldigt ung. Men domaren anser att det är av synnerlig vikt att han frihetsberövas för att vi ska kunna fullfölja utredningen. Det finns synnerliga skäl, trots att han är 15 år, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford till TT.

Det är samma lagstiftning som gäller när det handlar om en 15-åring, men detta går även in under lagen om unga lagöverträdare och då finns det speciella regler och hänsyn att ta som skyndsam handläggning till exempel.

Omförhandling av häktningen ska ske senast den 3 januari.

I nuläget finns inga fler misstänkta men polisen fortsätter att leta efter fler gärningsmän.

– Vi tänker oss fortfarande att det finns fler inblandade. En 15-åring har inte den djupa kunskapen och konsekvenstänkandet. Han kan inte ha varit ensam om detta, säger Ewa-Gun Westford

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängdåd på julafton

Mer i ämnet