Bodde i fuktiga källarlokaler

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 30 och 40 personer bodde tills för några dagar sedan i utdömda källarlokaler i Hermodsdal.

– Vi inspekterar olika bostadsområden och vid denna fastighet berättade de boende att det var väldigt många personer som bodde i källaren, säger miljöinspektören Sara Jarmakowski Svanbom.

Vid en inspektion konstaterades att lokalerna var mörka, fuktiga, oventilerade och i flera fall illaluktande och för detta betalade man upp till 5000 kronor per månad.

– Det handlar totalt om stora pengar, säger Sara Jarmakowski Svanbom.

Kommunen försökte få den som hyr ut lokalerna att upphöra med verksamheten i över en månad men trots det fanns det den 1 oktober fortfarande boende i de hälsofarliga lokalerna.

– Nu verkar det som om alla har flyttat men vi anser att uthyraren ska betala vite om 50 000 kronor.

Hon tillägger att miljöförvaltningen det senaste året hittat fem liknande fall av hälsofarliga boenden men att detta boende var det största.

– Det här är en ökande trend och den beror ju på att det finns en grupp människor som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och då ser fastighetsägarna en möjlighet att göra vinst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.