400 i protest mot havsfru

Uppdaterad
Publicerad

En enligt ortsborna vulgär och storbystad havsfru har lett till protester, sedan turister förväxlat henne med den danska nationalsymbolen.

Varje dag möter glassförsäljaren Nikolai Höffer turister som tror att det här är den danska nationalsymbolen ”Den lille havfrue”.

– De vill veta historien bakom, för de tror att det är den riktiga sjöjungfrun, men det är ju fel sjöjungfru, säger han.

Skulptören Peter Bech är mannen bakom sjöjungfruns storasyster. År 2007 hyrde han en bit mark i Langelinie där han ställde upp skulpturen efter att turister sagt att originalet från 1913 var för liten och otidsenlig.

– Jag tänkte att vi får göra något åt saken, och ordnade en ny, en som passar storleksmässigt som monument och vars former är mer anpassade till samtiden, säger han.

Efter Bechs egen ritning göts skulpturen i Kina. För ortsborna är sju år med den stora sjöjungfrun mer än nog. ”Hon fördärvar stadens image”, säger man.

– Många kryssningsfartyg lägger till här och så möts folk av den här! säger Jens Lillelund.

400 boende har undertecknat ett klagomål till hamnstyrelsen – som har avvisat klagomålet och avböjer att kommentera.

– Det är obegripligt att man får ställa upp en sådan vulgär sjöjungfru här – totalt överdimensionerad och totalt annorlunda jämfört med Eriksens lilla, underfundiga, vackra sjöjungfru, säger Jens Lillelund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.