Adhd-mediciner skapar inte knarkare

Uppdaterad
Publicerad

Adhd-medicin leder inte till drogberoende. Det visar ny forskning visar Lunds universitet.

En ny studie från Centrum för Primärvårdsforskning, knutet till Lunds universitet, har tittat på sambandet mellan adhd och drogmissbruk.

Forskarna har använt registerdata för drygt en halv miljon individer födda från 1991 till 1995 som fått diagnosen före 15 års ålder. De kunde konstatera att risken att de med diagnosen hamnar i missbruk är kraftigt förhöjd men att de centralstimulerande adhd-medicinerna inte är anledningen till detta. Studien fann ingen skillnad mellan dem som fått adhd-läkemedel och de som inte fått det, i förhållande till vilka som hamnade i drogmissbruk.

– Vi kan nu lugna alla föräldrar i just den frågan. Vi har hårda fakta och så här ser det ut, säger professor Jan Sundquist till TT.

Samtidigt anser han inte att alla personer med adhd bör medicineras.

– En specialist måste bedöma om medicin behövs, säger han.

Varför personer med adhd oftare hamnar i missbruksproblem är enligt forskarna en blandning av gener, uppväxtmiljö samt adhd-symtom, som exempelvis svårigheter att kontrollera impulser.

– Vi har gjort släktinganalyser och resultaten visar att både arv, miljö och gener har betydelse, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.