Bokföringen i restaurangverksamheten vid Yangtorp gick inte rätt till, enligt tingsrätten. Foto: SVT

Ägare till buddhisttempel dömd för bokföringsbrott

Publicerad

En man som driver buddhisttemplet Yangtorp utanför Hörby döms till hundra timmars samhällstjänst för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Däremot slipper mannen en företagsbot på 200 000 kronor och ett treårigt näringsförbud som åklagaren hade yrkat på.

Flyttade kostander mellan bolag

Historien började 2008 när mannen köpte den nerlagda skolan i Jönstorp och började bygga upp ett tempel. I samband med det startade han en rad olika bolag som knöts till bland annat hotell- och restaurangverksamhet.

Grundaren ringde för några år sedan till Skatteverket och menade att det inte fanns några anställda i restaurangbolaget och att lönekostnaderna därmed skulle tas bort från deklarationen. Skatteverket gick honom till viljes.

Döms för brott

Men tingsrätten slår fast att det visst fanns anställda i restaurangbolaget och att han därefter rekonstruerade bokföringen.

Han ska därmed ha försvårat för Skatteverket att genomföra kontroller.

Dessutom har han brustit i sitt ansvar när en tidigare bokföring försvann spårlöst och att han inte lämnat in en årsredovisning i tid.

När Sydnytt ringer till mannen för att få en kommentar svarar en anställd, som berättar att han gått in i en retreat.

– Han mediterar nu och förbereder sig för den nya tid som kommer, han kommer nog vara borta minst en vecka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.