Foto: SVT

Akuta utryckningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansutryckningar med sirener och blåljus har ökat med över 50 procent i Skåne de senaste två åren. Många gånger helt i onödan, enligt kritiker.

Antalet ambulansutryckningar med blåljus och sirener, så kallade prio 1-ärenden, har ökat med 52 procent i Skåne på två år.

– Vi tror att det är flera faktorer som spelar in. Bland annat att patienter skrivs ut allt tidigare från sjukhusen och hur SOS Alarm hanterar samtalen, säger Göran Harrysson, regional ambulanschef i Skåne.

Göran Harrysson menar att larmoperatörerna kan ha blivit försiktigare efter det uppmärksammade fallet 2011 då en 23-årig man avled efter att ha nekats ambulans, och att man därför larmar prio 1 i allt högre mån även då det kanske inte är nödvändigt.

Men detta kan också innebära ett hot mot patientsäkerheten. Om ökningen av prio 1-larm fortsätter kommer patientsäkerheten att påverkas mer generellt för de som behöver en ambulans akut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.