Äldre makar nekas parboende – Får inte bo ihop

Uppdaterad
Publicerad

Hugo och Astrid Knudsen har varit gifta i 66 år. Sedan en tid tillbaka bor 90-åriga Astrid på demensboende. Hugo, 91 år, är ensam kvar i lägenheten på Borgmästaregården i Malmö. De önskar inget hellre än att få leva tillsammans, men det får de inte.

– Jag tycker att vi borde få tillbringa den sista tiden tillsamans. Det är så ensamt att sitta här i lägenheten. Och Astrid blir lessen varje gång jag ska gå därifrån, säger Hugo Knudsen.

Blev sämre

Hugo och Astrid träffades redan i småskolan i Sjöbo. De blev ett par och gifte sig. Flyttlasset gick till Malmö där Hugo jobbade som frisör. Sedan dess har de hängt ihop.

Men för några månader sedan blev Astrid sämre och till slut fick hon flytta in på demensboendet.

Gäller inte

Malmö stad är på väg att införa en parboendegaranti, som ska göra det möjligt för äldre par att bo tillsammans på stadens äldreboenden. Men parboendegarantin gäller inte demensboenden. Som läget är nu är Hugo för frisk för att få flytta in till Astrid.

– Jag blir så ensam när Hugo går, säger Astrid Knudsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.