Äldreboende Foto: Jessica Gow/TT

Äldre övertalas att bo kvar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Äldre får ofta höra att de själva bestämmer hur de vill bo. Men i själva verket har de inget val. Det är platsbristen som styr.

Det menar Maria Söderberg som i  en ny avhandling vid Lunds universitet. Hon har intervjuat äldre, anhöriga och biståndshandläggare i en mellanstor sydsvensk kommun.

–Det är alarmerande att vi talar om självbestämmande när det faktiskt är omöjligt i verkligheten, säger Maria Söderberg i ett pressmeddelande.

I mötet med biståndshandläggaren talas det mycket om självständighet och självbestämmande. Men enligt Maria Söderberg är syftet med samtalet nästan alltid att övertyga den äldre att skjuta på flytten till ett äldreboende så länge som möjligt.

– Man talar mycket om idealet att kunna klara sig själv i det egna boendet trots att det i praktiken handlar om ekonomi och befintligt utbud av äldreboenden, säger Maria Söderberg.

Hon menar att platsbristen inom äldreomsorgen sätter biståndshandläggarna i en omöjlig situation.

– Det behövs mer diskussion om hur välfärden ska se ut och då gynnas ingen av att platsbristen göms bakom en retorik om äldre personers självständighet och självbestämmande, slår hon fast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.