Algbonde odlar på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

SIMRISHMAN | Det kan låta som ett helt vanligt lantbruk. Slutprodukten ska användas som mat, foder eller energiråvara. Men det som gör projektet i Simrishamn unikt är råvaran.

På Fredrika Gullfots visitkort står det vd för Simris Alg. Själv kallar hon sig hellre för algbonde. Just nu håller hon som bäst på att planera för en fullskalig algodling.

– Vi kommer att börja med att tillverka omega3-fettsyra, som annars finns i fiskolja. Det kan man få från alger, eftersom det är från algerna som fisken får det, säger Fredrika Gullfot.

Det är det fina vädret som fått företaget att välja Österlen.

– Vi har valt Simrishamn för att en algodling behöver solljus och här i Simrishamn skiner solen mycket, säger hon.

Simris Alg är pionjärer med svenska mått mätt, men ingår en ett internationellt nätverk där forskningen på området är omfattande.

Förutom kosttillskott och djurfoder finns förhoppningar om att kunna använda alger som bas till fordonsbränsle. Än är det inte ekonomiskt lönsamt. Det går inte att konkurrera med priset på olja från andra energigrödor. Den stora flaskhalsen är hur man på ett billigt och energieffektivt sätt kan separera algerna från vattnet för att omvandla det till bränsle.

– Löser det sig så har vi en fantastisk energikälla. Algerna kan leva på koldioxidutsläpp och näringsämnen som annars hade lett till övergödning. Det är en dröm för ett hållbart samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.