Algebra gör succé på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Matematiklektorn Jonas Månsson på Lunds Tekniska Högskola bestämde sig för att lägga ut en del av undervisningen på videosajten Youtube. Det blev en stor succé.

På sitt rum på Matematikum på LTH i Lund sitter han med en mikrofon och en skrivplatta. Medan han skriver och ritar talar han in sakta och metodiskt, så som han skulle ha gjort om han stod framför den svarta tavlan. Men här finns inga elever, och själv syns han inte i bild i det färdiga resultatet, som sedan läggs ut på Youtube och blir tillgängligt för alla.

– Tanken är att eleverna ska kunna gå in och titta när de vill. Om de till exempel har missat en föreläsning kan de ta igen den i efterhand, säger Jonas Månsson.

Inspirationen hämtade han i USA. Konceptet går ut på att lägga ut korta undervisningsdelar på max tio minuter. Han kan också se hur många elever som varit inne och tittat vid en bestämd tidpunkt.

– Det blir krafiga toppar strax före tentamensperioderna. Och tittandet varierar också med veckodagarna. Det är nedgångar på fredagar och lördagar, men på söndagarna ökar det igen och fortsätter på en hög nivå till mitten av veckorna, säger han.

Han startade publiceringen på Youtube för ett och ett halvt år sen, och har fram tills nu fått över 640 000 klick. Responsen har varit långt över förväntan, och klickandet ökar.

– Det är framför allt det senaste halvåret det har varit många studenter inne och tittat. Det är inte bara mina egna studenter här på LTH som går in, utan också  från andra högskolor och universitet i landet, och i några fall också gymnasieelever. Snittet nu ligger på 2- 3 000 per dag, avslutar Jonas Månsson.

Här kan du se filmerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.