Algodling kan stoppa utfiskning

Uppdaterad
Publicerad

Österlens många odlare har fått sällskap av en lite oväntad uppstickare – den nystartade algfarmen i Hammenhög.

I en djungel av bubblande glasrör växer grödan som tros kunna spela en viktig roll för övergången till ett mer hållbart samhälle.   

Företaget heter Simris Alg och VD är Fredrika Gullfot.

– Odling av alger betraktas fortfarande som något lite apart i Sverige, men internationellt sett är det en bransch på snabb frammarsch, berättar hon.

De näringsstinna algerna spås till exempel en kommande nyckelroll inom miljöteknik eftersom de kan användas för att rena industriutsläpp.

– Även flygbranschen är väldigt engagerad eftersom man ser en möjlig ersättning för dagens fossila bränslen. Mycket återstår visserligen att göra för att få ner processkostnaderna, men flera provflygningar på algbaserat flygbränsle har genomförts med gott resultat, berättar Fredrika Gullfot.

Redan i höst hoppas Simrisalg kunna lansera sin första kommersiella produkt, kapslar med Omega 3-olja pressad ur alger. Det är nu inte fullt så konstigt som det låter eftersom den eftertraktade fettsyran Omega 3, känd för att förebygga hjärt och kärlsjukdomar, idag utvinns ur fisk som äter alger.

– Miljövinsten är enorm. Fiskolje- och fiskmjölsindustrin har orsakat den utfiskning vi ser världen över. Genom att istället odla algerna på land kan vi äntligen sätta stopp för trålfiskets utplundring av världshaven, förklarar Fredika Gullfot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.