Mats Helmfrid(M) och Anne Landin (FNL) har gjort om om samarbete. Men med en socialdemokratisk KS-ordförande. Foto: Lars-Gunnar Bengtsson/Kenneth Rouna

Tung vågmästarroll för SD i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Spårvägsmotståndarna FörnyaLund och allianspartierna ska samarbeta i Lund. Därmed skapas en svårlöst parlamentarisk situation.

Alliansen och FNL får tillsammans 29 mandat. De rödgröna får lika många. Men tillsammans med FI får de 31 mandat men inte egen majoritet.

Sverigedemokraterna får därmed en tung vågmästarposition..

– Ett majoritetstyre hade naturligtvis varit att föredra, säger FörnyaLunds förstanamn Anne Landin. Jag hade gärna arbetat tillsammans med Anders Almgren. Men de ville inte gå med på våra krav.

Allt tyder på att Socialdemokraterna i kraft av störst mandatstöd får utse KS-ordförande.  Men genom det nya samarbetet får de svårt att få igenom sin politik. Bland annat skattehöjningar.

– Ren obstruktionspolitik, kallar Anders Almgren (S) uppgörelsen.

För FörnyaLund har spårvagnplanerna varit helt avgörande.  Alliansen har gått med på att frågan skjuts framåt genom en utredning.

– I praktiken betyder det ett moratorium på ungefär halva mandatperioden, menar Anne Landin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.