Foto: Julia Åberg

Alliansen vill spara in på kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Skatten ska ligga oförändrad och, och pengar tas från kultur till trafikområdet. Fyra nya vårdval ska införas. därilband barnsjukvård. Det är delar av den budget som Alliansen i Region Skåne hoppas kunna få igenom.

När de fyra oppositionspartierna under onsdagen lade fram sin skuggbudget var det med vetskapen att den trots parlamentariskt underläge inte alls är omöjlig att få igenom. Om Sverigedemokraterna känner sig mer lockade av detta alternativ, än av det som för några veckor sedan lades fram av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, kan det bli skakigt i Regionfullmäktige.

Och vissa skillnader finns mellan blocken. Femtio miljoner kronor läggs till exempel på att uttöka hembesöksverksamheten.

– Vi måste se till att stärka de vårdcentraler som satsar på hembesök, säger Gilbert Tribo (FP).

Fyra nya vårdval

Fyra nya vårdval läggs fram i budgeten, bland annat barnsjukvård och allmänpsykiatri. Den psykiska ohälsan ska även mötas med andra satsningar som presenteras, bland annat kontaktpersoner för ungdomar som söker akut till psykiatrin.

– Vi har en mycket högre psykisk ohälsa än våra grannländer, och här måste vi få med oss kommuner och näringsliv för att öka framtidstron, säger Gilbert Tribo.

Skatten ska inte höjas, utan ligga kvar på 10,69. Överskottet beräknas bli 13 miljoner kronor högre än det som presenterats av S och MP.

– Valfrihet är ett nyckelord för den här budgeten, säger Birgitta Södertun (KD).

Mindre till kulturen

Alliansen underkänner även S och MP satsningar på utbildningsplatser för ST-läkare, och vill uttöka antalet från 35 till 60. När det gäller kollektivtrafiken ska pengar satsas för att bland annat förbättra anslutningstrafiken i nordöstra Skåne. En del av dessa medel tas från budgetens kulturpost, som minskar med 16 miljoner kronor.

– Vi tycker det är viktigare just nu att satsa på kollektivtrafiken och sjukvården, säger Carl-Johan Sonesson (M).

I budgeten presenteras även en rad ambitioner för att bygga ut motorvägstrafik.

– Vi hade lite problem med det när vi satt i majoritet som femklöver med miljöpartiet, så nu när det bara är vi fyra passar vi på, säger Carl-Johan Sonesson.

Fakta: sifferunderlaget

Johan Folin, pressekreterare hos moderaterna i Region Skåne, har på twitter ifrågasatt uppgiften om att kulturbudgeten minskar. Minskningen, liksom alla siffror i artikeln, utgör en jämförelse mellan alliansens skuggbudget och budgetförslaget från MP och S.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.