Allt mer ojämlikt mellan barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av antalet fattiga barn i Skåne har stannat av visar Rädda barnens årliga rapport av barnfattigdom som presenteras idag. Men klyftorna mellan dom som har och inte har, blir bara större.

Skåne prickar in både toppen och botten i statistiken över fattiga barn. I Lomma lever bara 3,6 procent av barnen i ekonomiskt utsatta hushåll, i Malmö några minuter söderut, är situationen en helt annan. Här lever vart tredje barn i ekonomisk utsatthet. 

Och så har det varit ända sedan mätningarna startade i början av nittiotalet. Inte långt därefter kommer Landskrona.

Barnfattigdomen i Sverige

Väntade större minskning

Men årets rapport visar också att andelen fattiga barn inte fortsätter öka. Resultatet vittnar till och med om en liten minskning, om än bara med 0,1 procentenheter.

– Men vi blev överraskade att den inte minskar mer. Det ekonomiska välståndet generellt sett bland svenska barnfamiljer har ökat, men ändå ligger den ekonomiska utsattheten kvar på ungefär samma nivå, säger Tapia Salonen, professor i socialt arbete på Malmö högskola som tillsammans med Rädda barnen tagit fram rapportern.

Fattigdom i det fördolda

För även om de fattiga inte verkar bli fattigare i samma utsträckning som tidigare, så minskar gapet till dem som redan har.

– Det är något vi känner igen från andra undersökningar. Att ojämlikheten mellan de svenska hushållen ökar över tid, säger Tapio Salonen.

Andra delar som lyfts fram i rapporten är att fattigdomen blir allt svårare att se på ytan.

– Den moderna fattigdomen finns väldigt mycket i det fördolda. Dels för att vi bor allt mer uppdelat, men fattigdomen döljs också bakom gardinerna.

Hela Rädda barnens undersökning kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnfattigdomen i Sverige

Mer i ämnet