Kan vällingen vara orsaken till att många svenska barn utvecklar glutenintolernas? Det ska ett forskarteam undersöka. Foto: TT

Glutenintolerans – välling kan vara boven

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det land där barn löper störst risk att utveckla glutenintolerans. Men om barnet börjat äta gluten tidigt eller sent spelar ingen roll för utvecklingen, visar en ny studie publicerad i tidskriften Pediatrics som Dagens Medicin skriver om. Istället kan det var mängden det handlar om.

Livsmedelsverket rekommenderar idag föräldrar att börja introducera gluten i barnets kost tidigast från 4 månaders ålder och senast vid cirka sex månaders ålder för att minska risken att barnet utvecklar glutenintolerans.

Carin André Aronsson på Lunds universitet, en av forskarna bakom studien, säger att det inte finns någon anledning att ifrågasätta rekommendationerna.

– Eftersom vi inte vet något annat så får vi hålla oss till de rekommendationer som finns än så länge, säger hon till Sydnytt.

I direktiven står också att man ska ge börja ge barnet gluten i skydd av amning, men det har ingen betydelse visar studien.

– Amning ger inte ökat skydd men vi kan inte heller se att det kan vara skadligt,säger Carin André Aronsson.

Mängden gluten kan vara orsaken

Varför fler svenska barn drabbas av celiaki jämfört med barn från andra länder är fortfarande en gåta för det internationella forskarteamet. Carin André Aronsson tror att orsaken kan vara mängden gluten vi ger våra barn.

– Sverige är av tradition ett land där vi ger barn i särskilt spädbarnsåldern mycket välling och mycket gröt, och det är väl det vi ska försöka ta reda på om det blir för mycket för vissa barn, säger Carin André Aronsson.

Förde matdagbok

I studien följde forskarna 6 400 nyfödda barn från fyra länder under flera år, där samtliga hade riskgener att drabbas av glutenintolerans. Barnens föräldrar fick föra matdagbok och däri kan svaret på gåtan finnas. Forskarteamet ska nu gå igenom all data för att se om de som utvecklat celiaki utsatts för större mängder gluten än andra barn.

Glutenintolerans kan var svårupptäckt. Vanliga symtom hos barn är diarré, förstoppning eller kräkningar, men det finns även de som har en fullständigt skadad tarm utan några symtom.

– Men när föräldrarna har börjat ge barnet glutenfri kost så har de vittnat om att det blivit ett helt annat barn, mycket piggare och gladare, berättar Carin André Aronsson.

Enkelt blodprov på vårdcentralen

Misstänker man att ens barn har celiaki ska man be om ett blodprov på sin vårdcentral. Om blodprovet innehåller transglutaminasantikroppar är det ett första tecken på att en process är igång i kroppen och man remitteras vidare för att göra en biopsi, där man tar en prov inne i tarmen.

– Vill man vara extra säker så ska man testa sig. Vi har sett att de barn som har en ökad risk att utveckla celiaki har det i släkten. Dessutom är det en ökad risk bland flickor precis som andra autoimmuna sjukdomar, säger Carin André Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.