Foto: Mikael Nilsson

Anlagd brand på brandstation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på juldagsmorgonen utbröt en brand på brandstationen i Rosengård i Malmö. Inbrottslarm och krossade rutor tyder på att branden var anlagd.

Det var vid 05:20 på torsdagsmorgonen som ett larm kom in om en brand i en byggnad på Volframgatan i Malmö. Det visade sig gälla brandstationen i Rosengård.

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till den obemannande deltidsstationen, men vid 05:45 hade man lyckats släcka elden.

–Vi har några utryckningsfordon som det räcker att vi spolar av, säger Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

–Sen har vi en reservbrandbil som kommer att behöva saneras ordentligt innan vi kommer kunna använda den igen, men det är inget som påverkar vår förmåga. Vi kan fortsätta arbeta som vanligt.

Fordonen har nu flyttats till andra stationer.

Branden var anlagd

Strax innan branden bröt ut kom ett inbrottslarm som tyder på att någon bafann sig i lokalerna.

–Det finns ingen naturlig förklaring till att det ska ha börjat brinna spontant, säger Gustaf Sandell.

–När vi kom fram så upptäckte vi rutor som var krossade också, så allt tyder på att det var en anlagd brand.

Under dagen kommer polisen att göra en treknisk undersökning av brandplatsen.

Om det finns någon kopppling mellan branden och sprängningen Rosengård på julaftonskvällen vill Gustaf Sandell inte spekulera i.

–Vi kan inte dra några sådana slutsatser. Det får polisen utreda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.