Ännu mer pengar till BT Kemi-sanering

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har skjutit till ytterligare 15 miljoner kronor till saneringen av BT-Kemi-området i Teckomatorp.

35 år har gått sedan BT Kemi fabriken jämnades med marken och området inkapslades. Saneringsarbetet har pågått i sex år.

Men fortfarande tillkommer nya insatsbehov. Den här gången handlar det om det södra området där det behövs ytterligare insatser.

– Det är risk att föroreningarna sprids i miljön, bland annat till Braån. Ett arbete har inletts att ta bort föroreningarna och nu skjuter vi till ytterligare medel för att avhjälpa skadorna, säger John Lotoft, handläggare på Naturvårdsverket.

Pengarna går till Länsstyrelsen i Skåne som i sin tur förmedlar pengarna till Svalövs kommun som ansvarar för saneringen.

Fakta: Föroreningar i BT Kemi-området

Det beräknas finnas 1,7–3,7 ton fenoxisyror, klorfenoler och klorkresoler inom området. Föroreningarna förekommer i grundvatten, jordlager och konstruktioner under markytan. Dioxiner förekommer på vissa ställen i mycket höga halter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.