Polis konfronterar demonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen. Foto: Drago Prvulovic/TT

Polisen backar om ambulansattacken

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tar tillbaka sina egna uppgifter om att ambulanser attackerades vid demonstrationen. Detta sedan de tillbakavisats av den ansvarige för ambulanspersonalen vid Region Skåne.

– Ett olyckligt misstag som vi ska rätta till. Vi borde hellre ha skrivit ”hårt ansatt”, säger kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson till TT.

Han medger också att uppgifter om att ”stora gatstenar” kastades mot poliserna kan vara felaktiga.

Tumult vid demonstration

– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen.

Efter tumultet i lördags i samband med motdemonstrationer mot Svenskarnas partis torgmöte skrev polisen på sin hemsida att våldsverkare kastade stora gatstenar och ammoniak mot polisen.

Ryttaranvändning anmäld

Man skriver också att det varit svårt för ambulans att komma igenom folkmassan och att ambulanspersonal blivit angripen.

Men den bilden ville den ansvarige för ambulanspersonalen inte skriva under på. Han säger till Skånskan att ingen i personalen har blivit attackerad och att det inte finns några skador på fordonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet