Allt liv dött efter utsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Allt liv i Vegeå från Bjuv till Skälderviken är dött efter Findus utsläpp av orenat avloppsvatten. Trots att åtgärder nu sätts in kan det ta flera år innan fisken kommer tillbaka igen.

Länsstyrelsen har kallat det en ekologisk katastrof och ett av de värsta industriutsläppen i Skåne på flera år. När vi besöker Vegeån idag är vattnet grumligt och döda fiskar ligger i vattnet. Vi träffar Länsstyrelsens byrådirektör Lars Collvin som är ute och tar vattenprover i ån.

– Det ser inte bra ut, säger han. Vattnet är grumligt och det finns fullt av svarta partiklar.

Utsläppet i Vege å

Allt liv är dött

Efter Findus utsläpp av orenat avloppsvatten från ärtproduktionen är allt liv i Vegeån mellan Findus reningsverk i Bjuv och åmynningen i Skälderviken dött.

– Det här är helt enormt, säger Lars Collvin och skakar på huvudet. Det är oerhört allvarligt, trettio kilometer av en av Skånes största och viktigaste åar. Och allt liv är dött.

Stort utsläpp under kort tid

Vi åker till Findus omtalade reningsverk. Det är här processvattnet renas. Findus får släppa ut 800 kg fosfor per år i Vegeå enligt Länsstyrelsen. Problemet är att största delen av allt fosforutsläpp sker under ärtskörden under bara tio veckor. Det blir ett massivt utsläpp under kort tid.

– Detta har ån inte klarat av, säger produktionsdirektör Henrik Nyborg. I kombination med låga vattennivåer i ån och en stor ärtskörd.

På frågan om det är oundvikligt att det sker ett utsläpp svarar han:

– Om vi hade haft en större kapacitet i vårt reningsverk hade utsläppet inte skett, säger Henrik Nyborg.

Kan bli längre ärtskörd

Findus har nu tvingats stoppa ärtproduktionen, stoppa utläppet av avloppsvatten och späder nu ån med rent färsk vatten. Men på längre sikt krävs andra åtgärder.

– Det exakta svaret är svårt att ge, men att förlänga ärtskörden kan bli aktuellt. Att det sker fler tekniska förbättringar är helt klart, säger produktionsdirektör Henrik Nyborg.

Flera år innan livet är tillbaka

Trots alla akuta åtgärder som Findus gör kommer det att ta flera år innan livet är tillbaka i Vegeån igen, menar Länsstyrelsens byrådirektör Lars Collvin.

– Om två år är vi tillbaka vid hur det var tidigare, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsläppet i Vege å

Mer i ämnet