Arbetspendlingen över sundet ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga svenskar som pendlar över Öresund för att arbeta har sjunkit stadigt sedan 2007. Men trenden börjar sakta vända uppåt igen.

Finanskrisen pekas ut som orsak till att antalet svenska ungdomar som arbetar i Danmark minskat med 60 procent mellan 2007 och 2013.

Ingryd Rojas från Malmö jobbar inom detaljhandeln i Köpenhamn och i hennes butik får man säga nej till många ansökningar.

– Vi får in många CV:n varje dag från svenskar som vill arbeta här. Men vi kan inte ge dem några timmar eller anställa dem, säger Ingryd Rojas.

Oklar orsak

När pendlingen var som högst kring 2007 jobbade nästan 2000 Malmöungdomar, i åldrarna mellan 16 och 24, i Danmark. Förra året var motsvarande siffra dygt 800, enligt Öresundsinstitutet.

– Om minskningen beror på att de svenska ungdomarna gett upp den danska arbetsmarknaden, eller om de danska arbetsgivarna haft tillräckligt med danska ungdomar att välja bland, vet vi inte, säger Britt Andresen, chefanalytiker på Öresundsinstitutet.

Trenden vänder

Men den nedåtgående trenden har stannat av och nu ökar antalet svenska ungdomar som jobbar i Danmark, om än i försiktig takt.

– Ju mer integrerade vi är över sundet, desto bättre är det eftersom vi då har tillgång till två marknader, säger Britt Andresen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.