Artister mot rasister

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan startades den antirasistiska rörelsen Tung Baba Movement. I kväll är det premiär för deras första dokumentärfilm där tanken är att bekämpa rasister genom intervjuer med kända artister.

Hamza Ftouni, till vardags programledare på radiokanalen Din Gata, startade för ett år sedan Tung Baba Movement, en antirasistisk rörelse som står för jämlikhet, kärlek och respekt. Han har länge engagerat sig i antirasistiska events och ikväll är det premiär hans första dokumentärfilm.

I dokumentären får vi möta kända artister som Twista, Promoe, Timbuktu och Ken Ring. Den 20 minuter långa filmen ger oss en bild av hur musikerna själva har blivit diskriminerade och hur de har bemött rasisterna, och att det är just musiker som berättar är för att Tung Baba Movement vill ta ner diskussionen på en gatunivå.

– Många ungdomar och personer som har svårt med svenska språket förstår inte politikernas ”finare ord”, som jag kallar det. Alla kan sjunga med i låtar och förstå det som sägs. Kända musiker har också många fans som lyssnar på dem, säger Hamza Ftouni.

”Musiken har ingen ras”

Förhoppningen är att musiken ska nå fram till lyssnaren, oavsett vilken ståndpunkt den personen har.

– Musik har ingen ras. Både den värsta nazist och vänsterextremist kan lyssna på musik och relatera till det som sägs, säger Hamza Ftouni.

Filmen har premiär klockan 17 ikväll på Moriska Paviljongen i Malmö och förhoppningen är att folk inte bara ska komma dit för att fika och titta på bio.

– Jag vill få fram ett budskap. För det första har jag gjort den här dokumentären utan budget alls, med små medel kan du göra stora saker. För det andra vill jag säga ”var den förändring du själv vill se”.

Vill förbättra bilden av Seved

Han är själv född och uppvuxen på Rasmusgatan i Seved. Han erkänner att det har varit stökigt, men säger att det inte står i proportion till den negativa bild som målats upp i medierna.

Vi står framför det graffitiprydda elskåpet vid Sevedsplan. På den enda sidan står det ”MALMÖ” i stora bokstäver, på den andra sidan ”OMRÅDET”, som Seved kallas i folkmun. Flera personer hejar och vinkar till Hamza Ftouni när de cyklar förbi.

– Mycket av mitt arbete handlar om att få bort den här svartmålningen av Seved. Folk kommer in här och är livrädda, men se så lugnt och fint här är nu, säger han och slår ut med armarna. Vi har mycket mer att erbjuda än det som står i tidningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.