Arvtagaren sitter tryggt på Malmötronen

Uppdaterad
Publicerad

Om det är turbulent i många skånska kommuner är det desto stabilare i Malmö. Där håller det rödgröna styret i sig tack vare framgångarna för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och nykomlingarna Feministiskt Initiativ.

Traditionellt är Malmö ett starkt fäste för Socialdemokraterna. Men sedan 2006 har partiet haft svårt att samla egen majoritet, och har därför styrt tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Och så kommer det att förbli även kommande mandatperod.

Valet i Skåne 2014

– Kommunledningen får den här gången ett starkare stöd än tidigare mandatperiod. Det gör att vi slipper tappa fart som man gör i många andra kommuner, där man behöver förhandla om nya konstellationer. I Malmö har vi lärt oss att samarbeta bra, säger kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Ryck upp för V, MP och FI

Enligt det preliminära valresultatet fick Socialdemokraterna stöd av nästan 33 procent av Malmös befolkning. Men partiet backar med 1,6 procentenheter.

Istället var det Vänsterpartiet som gick kraftigt framåt och ökade sitt stöd från fyra till sex mandat. Även Miljöpartiet ökade i Malmö, med ett mandat i kommunfullmäktige.

Det är på grund av det som  det rödgröna blocket nu kan fortsätta styra i majoritet – med stöd av nykomlingarna Feministiskt initiativ.

– Vi tycker att den politik som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fört de senaste åren är en god inslagen väg. Det är en bra förutsättning för en feministisk politik, så den vill vi absolut stödja, säger Linda Hiltmann (FI).

– Men det finns mycket vi vill göra i Malmö, säger hon.

Fortsatt styre

Katrin Stjernfeldt Jammeh planerar att fortsätta styret tillsammans med MP och V.

– Jag ringde och gratulerade FI igårkväll, jag är glad att de kom in, säger hon.

Kommer de att ingå i en kontellation med er?

– Vi kommer att börja att träffas i den kommunledning som vi har idag, det är ett första steg i alla fall.

Stort tapp för Alliansen

Samtidigt tappar de borgeliga partierna och försvagas betydligt. Moderaterna tappar tre mandat, och Folkpartiet ett. Allianspartierna Kristdemokraterna och Centerpartiet kom inte ens in.

Varför är det svårt för de borgerliga att hämta hem röster i Malmö?

– Det beror på en mängd olika faktorer. Men i det här fallet har nog trenden i riket varit den stora orsaken, säger Stefan Lindhe, moderat oppositionsråd.

Men ni har haft svårt att hämta röster i tiotals år.

– Man har kanske haft uppfattningen att S-partiet har styrt relativt väl. Men sanningen är att vi har mycket problem i Malmö, med skolorna, arbetslösheten, bidragsberoendet, säger Stefan Lindhe.

Sverigedemokraterna kommer fortsatt att vara tredje största parti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet