Äta kaniner – bra för miljön

Uppdaterad
Publicerad

ESLÖV | Ät mer kanin, så minskar vi belastningen på miljön. Det menar forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet. Förslaget välkomnas av skånska uppfödare av matkaniner.

Bo och Mona Klang började föda upp kaniner för tre år sedan och de är själva mycket förtjusta i kaninkött. Deras kaninfarm ligger utanför Eslöv.

– Det är gott och nyttigt att äta och det är bra att föda upp djuren själv så man vet vad det är man stoppar i sig, säger Bo Klang

Carl-Gustaf Thulin på Sveriges lantbruksuniversitet menar att kaninen är både miljövänlig och klimatsmart.

– Vi borde äta mindre kött, men är det så att vi ska äta kött så är det bättre med kaninkött än med annat, säger han.

Kaninerna är effektiva på att omvandla det de äter till kött, dessutom släpper de själva inte ut växthusgaser på samma vis som till exempel nötkreatur gör.

Motståndet mot att äta kaniner handlar inte så mycket om miljöargument utan om känslan när en söt liten Stampe hamnar på tallriken.

– Det är klart att det är en del i det samtidigt är det inte bra om vi fjärmar oss från att allt kött faktiskt kommer från djur, säger Carl-Gustaf Thulin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.