Skåpbilen attackerades med stenar på Icas parkering i Perstorp. Foto: Polisen/Patrik Cegrini

Åtal efter attack mot romer

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas för attacken mot ett en grupp romer i Perstorp i slutet av januari. De misstänks för grov misshandel, ofredande och skadegörelse och övergrepp i rättssak.

Under natten till den 24 januari gick ett antal personer till angrepp mot en skåpbil på ICA:s parkering i Perstorp. I bilen övernattade romer från Rumänien.

Bilen utsattes för stenkastning och vatten kastades in genom bakdörrarna. En av romerna utsattes för slag och sparkar medan han låg på marken och fick dagen efter föras till sjukhus med bland annat två benbrott och blåmärken.

Tre män, 28, 25 och 21 år gamla, åtalas nu för attacken.

Kammaråklagare Per-Axel Rosén beskriver angreppet som hänsynslöst och menar att syftet var att kränka gruppen ”på grund av deras nationella och/eller etniska ursprung”.

25-åringen åtalas också för övergrepp i rättssak. Han ska efter angreppet ha hotat ett vittne för att hon inte skulle ringa till polisen.

– Jag vet var du bor, så du ska passa dig, ska han enligt åtalet ha sagt.

Åklagaren anser att det handlar om grov misshandel  genom att de tre utnytjade sitt numerära övertag och utövade våldet mot en person som låg i det närmaste försvarslös på marken.

Alla åtalade nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.