Åtalas för två mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man från Kristianstad åtaldes i dag för två fall av mordförsök utanför en krog i mitten av oktober. Han ska ha knivhuggit två män svårt.

Det var efter en krogkväll i oktober då de två kompisarna skulle gå och köpa sig en baguette, som en man sprang ikapp dem och undade om de trodde att de skulle kunna klå honom i slagsmål.

”Tror ni att ni skulle kunna ta mig?” säger han enligt förhören. Männen tar det som ett skämt.

Sedan går allt snabbt. Efter en kort ordväxling med mannen som de aldrig har sett förut hade en av killarna fått ett knivhugg i magen och den andra ett i sidan, med något som de beskriver som ett sjörövarsvärd eller ett minisvärd.

Knivskärningen sker precis vid stängningsdags – enligt patrullen på plats var det kaos eftersom det vällde ut folk på brottsplatsen.

Skjuts i benet

I ett samtal till SOS alarm följer sedan ett vittne efter mannen genom stan. Han blir sprayad med pepparsprej av polisen, beordrad att ge upp, och till slut skjuten i benet – men vägrar ge sig och hamnar i kanalen, där han tappar kniven.

Han blir kvar i kanalen i över en timme innan han grips.

I samband med händelsen ska också den åtalade 35-åringen ha hotat två poliser till livet och hotat dem med kniv. För det åtalas han också för hot mot tjänsteman.

Kroppstemperatur: 33,6 grader

I rapporten från sjukhuset har han en kroppstemeratur på 33,6 grader. Och enligt rättsmedicinarna som räknat på saken bör han vid brottstillfället ha haft en promillehalt i blodet på 2,2.

Då ser man normalt dubbelt, och har svårt att prata och gå upprätt.

Enligt åtalet hade mannen haft det jobbigt en tid före händelsen, och tog mediciner som också kan ha påverkat.

Skottskadan var dock inte värre än att han skrevs ut från sjukhuset vid lunch samma dag.

Mannen säger i förhör att han inte minns något av kvällen. Han kan heller inte förklara varför han tog med sig kniven – en bajonett med någon hemmatillverkad slida – då han gick ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.