Autistisk man inlåst på nytt

Uppdaterad
Publicerad

LANDSKRONA| Socialstyrelsen var skarpt kritisk till att gruppboendet låste in och kameraövervakade en autistisk man. Häromveckan, vid en ny oanmäld inspektion, hittades mannen i samma situation igen.

I april i år kunde Socialstyrelsen konstatera att en man i 25-årsåldern med grav utvecklingsstörning och autism hölls inlåst och kamera övervakd på ett gruppboende i Landskrona.

Mannen placerades på ett annat gruppboende men flyttades tillbaka efter en incident. När Socialstyrelsen återvände var mannen på nytt inlåst och kameraövervakad.

Socialstyrelsen ser allvarligt på hur ärendet har hanterats. De framhåller att tvångsåtgärder inte är tillåtna utan särskilt lagstöd och att kameraövervakning måste betraktas som en mycket integritetskränkande åtgärd.

Mannen ska nu flyttas till ett gruppboende i en annan kommun.I avvaktan på detta ska två personer avsättas för att se till att mannen kan delta i olika aktiviteter dagtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.