Foto: HaV

Vatten kan renas med hönsskit och tång

Uppdaterad
Publicerad

Hur renar man avloppsvattnet från läkemedelsrester? Det undrar två forskare vid högskolan i Kristianstad som nu testar metoder med bland annat hönsskit och tång för att få vattnet rent.

Varje år spolas 250 ton läkemedelrester ut i det svenska avloppssystemet. Svenska reningsverk är inte byggda för att klara detta utan stora mängder läkemedelsrester rinner rakt ut i våra vattendrag. Nu testar två forskare vid högskolan i Kristianstad idén med hönsskit och tång i de kommunala reningsverken i Osby och Bromölla kommun.

– För rening av hormonstörande medel har biokol av hönsskit visat sig nästan lika effektiv som aktivt kol, säger forskaren Erland Björklund i ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

– Vi testar även rening med tång och pellets.

Att rester av medicin rinner ut i våra vattendrag får stora konsekvenser för djur och växtlivet. Tex kan östrogen från till exempel p-piller hämma fortplantningen hos fisk och psykofarmaka kan göra fiskar glupskare, modigare och mindre sociala.

Förra året gav HaV tio miljoner kronor till olika forsknings- och utvecklingsprojekt, och Kristianstadprojektet ”Fullskalig Rening Av Mikroföroreningar – FRAM” var ett av sex projekt som fick pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.