Toppolitiker hämtas från annan kommun

Uppdaterad
Publicerad

När Båstads nya kommunalråd utses på onsdag är hon inte framröstad av Båstadborna själva. En extremt ovanlig situation som får hård kritik.

Efter att det bestämdes att Båstads kommunalråd Anette Åkesson (M) ska börja som riksdagsledamot började moderaterna i Båstad se sig om efter en ersättare. Flera kandidater inom partiet ställde upp. Men ingen av dem ansågs passa för jobbet. Istället föreslogs Anita Söderlind (M) som är ordförande i socialnämnden i Höganäs kommun.

– Den här personen har ju inte blivit vald av kommunens medborgare och är från början då inte ens medborgare själv i kommunen utan blir det i efterhand. Det blir ett sätt att ta in demokratin bakvägen eftersom man som kommunalråd måste vara medborgare i kommunen. En intressant fråga är ju varför man åsidosätter den demokratiska processen? säger Malena Rosén Sundström som är lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

”Rejält sänke för demokratin”

Benkt Ragnarsson (M) är ordförande för kommunstyrelsen i Båstad och svarar:

– Den första reaktionen var ju att vi inom partiet frågade oss: Har vi ingen av de andra som vill ställa upp? Och det hade vi ju. Men för den sakens skull så tycker jag ändå att det var så intressant med Anitas politiska bakgrund och att hon är nästan ifrån orten.

Håkan Philipsson (S) är andre vice ordförande för kommunfullmäktige i Båstad och är starkt kritisk till moderaternas val.

– Båstadborna har ju överhuvudtaget inte fått ta ställning till vad man tycker om den här politikern. Detta är ett rejält sänke för demokratin i Båstad, säger han.

Ovanlig situation

Benkt Ragnarsson förstår kritiken men anser inte att den frågan ska vara avgörande för vem man väljer.

– Det finns ju ett dilemma naturligtvis kring det här namnet som borde stått med på listan. Men det ska inte vara utslagsgivande, säger han.

Situationen i Båstad är extremt ovanlig och Malena Rosén Sundström känner bara till ett fåtal tillfällen då något liknande ska ha hänt.

– Blir det här vanligare så kan det ju spä på det här politikerföraktet som innebär att väljarna kan känna att deras val inte spelar så stor roll.

På onsdagkvällen sker omröstningen i kommunfullmäktige i Båstad och först då kan det bekräftas att Anita Söderlind (M) tar över som kommunalråd.

– Det här är ju en speciell situation naturligtvis. Jag träffar gärna folk i Båstad och de politiska partierna och pratar för jag förstår att de kan undra vad jag är för figur som bara dyker upp, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.