Baltic cup avgörs i Flyinge

Uppdaterad
Publicerad

272 ekipage från Danmark, Norge och Sverige samlas just nu i Flyinge för att göra upp om placeringarna i tävlingen Baltic cup.

Det är juniorryttareliten som under fyra dagar ska försöka placera sig så högt som möjligt för att plocka poäng och ha chans att nå finalen i Danmark.

På stallbacken hörs en blandning av norska, danska och svenska. Många verkar känna varandra och har mötts flera gånger tidigare. De tävlande är mellan 11 och 18 år som  satsar fullt ut på sporten där det gäller att kontrollera och samarbeta med djur på ett par hundra kilo.

– Jag rider fyra-fem hästar om dagen. Man får lägga ner sitt allt i det och det är det jag vill, säger Julia Hallberg som tävlar i flera klasser med olika hästar.

Julias mål är EM i augusti som går av stapeln i Malmö. För att nå dit krävs en långsiktig plan med schemalagda träningar och tävlingar och femteplatsen i dagens tävling är ett litet steg på vägen.

Viktigt med internationella tävlingar

Det är andra gången som Baltic cup hålls i Flyinge och att ha internationella tävlingar på hemmaplan i Skåne anses vara viktigt.

– Det är utvecklande, både för de som deltar, men också för funktionärer och alla runt omkring. Man får ju se hur det går till på en riktig internationell tävling, säger Anna Nyström som är marknadsansvarig på Flyinge AB.

För Julia Hallberg så innehåller dagen ett tajt program och efter ärevarvet så är det dags att hoppa upp på nästa häst. För henne är det självklart att satsa och ha långsiktiga mål.

– Drömmen är att rida OS eller VM, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.