Foto: Scanpix

Barn hjälper forskare

Uppdaterad
Publicerad

Varför kommer hösten när den gör, och hur kan vi förvänta oss att det blir i framtiden när klimatet blir allt varmare? Nu tar forskningen hjälp av ovanligt små observatörer.

Under en stor björk på I ur och skur Skabersjöskolan står en grupp barn och skådar mot skyn. I samlad kör räknar de högt vad de ser däruppe i lövverket.

– Vi räknar gula löv, förklarar Jonathan Julin, sju år.

Nog får dom tillfälle att spetsa sina kunskaper i både matematik och biolgi, men de här barnen tjänstgör tillsammans med tusentals andra barn i sverige samtidigt i forskarvärlden. Tanken är att hjälpa vetenskapen förstå mer om fenomenet höst. Varför den kommer, när den kommer, och hur den möjligen kan tänkas bete sig i framtiden.

Skickas till forskare

Förutom den konkreta räkningen av gula löv gör barnen fler dokumentationer. Materialet skickas sen in till forskarkollegor på högre nivå.

Bland annat till Lars Eklundh, professor i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet.-Vi är många som har nytta av det här. Vi vet till exempel inte så mycket om vad det är som avgör när löven blir gula och faller av, säger han.

Under åren har han och många andra studerat årstidsväxlingar med hjälp av satelitbilder. De kan ofta ge en användbar bild av hur årstiderna avlöser varandra. Problemet är bara att de inte alltid är helt tillförlitliga.

– Ibland kan det till exempel komma moln ivägen. För att veta om vi verkligen kan lita på bilderna behöver vi även markstudier, och det är här barnen kommer in, säger Lars Eklundh.

Blicka in i framtiden

All insamlad data ska sedan hjälpa forskningen att blicka in i framtiden. Inte minst för att ge ledtrådar kring vad vi kan förvänta oss händer med hösten i ett klimat som blir allt varmare.

– Det här är jättebra information som jag hoppas vi kommer ha stor nytta av, säger Lars Eklundh.

Och barnen i Skabersjö uppskattar att det forskas på hösten. Överlag verkar årstidernas skiftningar verkar stå högt i kurs. 

– Jag fyller ju år på vintern, och då är det ju inte bra om det är sommar hela tiden. För du skulle jag ju aldrig fylla år, säger Nadia ThoméeFrick.

Här kan du läsa mer om projektet: naturenskalender.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.