Barnhjärtkirurg sparkas av Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Barnhjärtkirurgen Sune Johansson avskedas från Region Skåne för sin delaktighet i planeringen av en privat klinik i Skåne.

För några veckor sedan kunde Sydnytt avslöja långt gångna planer på att starta en privat klinik för barnhjärtkirurgi i Lund.

Bakom projektet stod bland annat Sune Johansson, en av bara tio barnhjärtkirurger i Sverige.

Själv uppgav han att hans inblandning i företaget Healtwing Skåne var marginell, men enligt Region Skåne har han haft en aktiv roll i planerandet och har varit illojal mot sin arbetsgivare.

– Den formella skrivningen är att han grovt åsidosatt sin åtaganden mot arbetsgivaren och varit illojal genom den planering som han deltagit i under lång tid, säger förvaltningschef Jan Eriksson på Skånes Universitetssjukhus till Sydnytt.

Enligt honom är Sune Johansson ”helt och hållet ansvarig” för att ärendet nu slutar i uppsägning.

– Han har uppträtt helt oacceptabelt med tanke på sin särskilda förtroendeställning. Bland annat har han accepterat tillsägningar om att hålla all planering kring kliniken hemlig och att inte svara på frågor från arbetsgivaren.

Blev hotfull

Johansson ska också, enligt Eriksson, ha uttalat sig ”hotfullt”.

 – Han har sagt saker som ”snart är det försent, snart kommer det att hända grejer”. Något som också visar att han insett att kliniken skulle skada vår befintliga verksamhet.

Det formella beslutet om uppsägning meddelades sedan parterna träffats en sista gång på torsdagen, enligt Eriksson utan att något nytt framkom.

– Sune fortsatte hävda att han ”bara varit på en anställningsintervju”. Det är inte med sanningen överensstämmande. Vi kan belägga att han haft en central roll under lång tid i planeringen kring kliniken, säger Jan Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.