Båtägare måste tömma toaletten i land

Uppdaterad
Publicerad

Om två år blir det förbjudet för alla båtägare att tömma båtens toalett till sjöss – i stället måste tömningen göras i land. En lag som kan bli svår att övervaka, menar seglare.

– Jag är ingen van seglare, men jag tycker det är lite snuskigt att det släpps rakt ut i vattnet så jag tycker det är en bra lag som kommer att träda i kraft. Det konstaterar Lotta Renevi och får medhåll av sin väninna Helene Björck, som samtidigt har förståelse för att det finns båtägare som är oroliga för att det kan bli dyrt att installera en annan typ av toalett ombord. Om det skulle behövas, det vill säga.

Är det svårt att tömma?

– Nej, säger de. Jag brukar inte tömma själv, jag är inte så glad för det men det är inte svårt och det finns anordningar i hamn så det är lätt att komma till, skrattar Helene Björck.

Nöden har ingen lag, sägs det, men om två år blir det förbjudet att tömma båttoaletter ute till havs. I stället får man ta sig till en hamn med latrinsug. Här i Simrishamn har sugen funnits i över 25 år men antalet seglare som använt den är lätt räknade.

– Den används väl fyra, fem gånger om året, konstaterar hamnfogden Jan Ljunggren, som inte att den nya lagen kommer att göra någon skillnad, i alla fall inte ute till havs. I skärgården, däremot, bland trånga sund och badvikar kanske det blir en förbättring.

– Allting är bekvämlighet ju. Det är enklare att öppna kranen ute till havs än att stå här och slabba, säger han och visar hur sugen fungerar. Och det ser ju enkelt ut...

– Det händer ibland att folk missar här och så sprutar det upp, att det blir baksug genom det hela så att folk blir irriterade, att de får en dusch... Så det är lättare att öppna en kran ute på havet, helt klart.

Och så var det det här med efterlevnaden...

– Svenskarna hittar säkert något sätt att övervaka det. Det lär väl finnas lösningar med loggböcker och liknande för att övervaka det och då skapar det arbete, hälsa och välstånd för någon tjänsteman som ska kolla det, säger Jan Ljunggren.

– Ja, det kan ju inte vara toapoliser ute på havet, det blir ju svårt. Men det är väl så med de flesta lagar, säger Lotta Renevi.

– Det är inställningen till miljön man måste ändra. Det hjälper inte alltid med lagförslag utan det är vårt tänk som ska ändra sig, hur vi ska ta hand om vårt vatten och vår miljö, avslutar Helene Björck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.