”Bättre än vi hoppats på”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i Skåne och blir vågmästare i allt fler kommuner. Det ser ut som att partiet också kan bli vågmästare i region Skåne.

– Det var väl inte oväntat att vi skulle gå bra men att vi skulle gå så bra är mer än vad vi vågat hoppas på, säger Mikael Eskilandersson (SD), dirtriktsordförande för Sverigedemokraterna i Skåne.

Starkast är Sverigedemokraterna i Sjöbo där 30 procent röstade på SD till riksdagsvalet. Men partiet har också rönt stora framgångar och hamnat över 25 procent i många kommuner, bland annat i Örkelljunga, Bromölla, Skurup och Hörby.

Valet i Skåne 2014

– Vi vågar ta problemen i samhället på allvar. Vi vågar ta upp integrationsproblemen, att det inte fungerar i många kommuner, säger Mikael Eskilandersson (SD).

Det ser också ut som att Sverigedemokraterna får en vågmästaroll i fler kommuner.

– Nu gäller det att se hur vi kan uttnyttja vår vågmästarroll. Man kommer nog kunna se nya samarbeten över blockgränserna, både för att hålla oss ute och att vi kommer kunna hitta nya samarbeten, säger Mikael Eskilandersson.

För Mikael Eskilanderssons del ser det ut som att riksdagen väntar. Han stod högt upp på listan och med tanke på SD:s framgångar nationellt ser det ut som han får en plats i riksdagen.

– Det är positivt helt klart, något jag jobbat för länge, säger Mikael Eskilandersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet