Jafar Mamadkhel Foto: Gunilla Fritze

Beslutet dröjde för länge – Jafar får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Jafar Mamadkhel från Afganistan betraktades som minderårig när han kom till Sverige men när Migrationsverkets beslut om utvisning kom hade han blivit vuxen. Hans advokat överklagade utvisningbeslutet och idag kom beskedet att Migrationsdomstolen har beviljat Jafar permanent uppehållstillstånd i Sverige

Migrationsdomstolen har bedömt att Jafar är minderårig och att han ska beviljas uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter.

– Jafar är jätte glad och det är jag också, säger Ulrik de la Coer, kontaktperson och f d god man åt Jafar.

Vellingebor angagerade

Tillsammans har han och en grupp i Vellinge kommun engagerat sig i Jafars fall. En av dem är Bianca Davidson, som också är glad idag.

– Det känns jätte skönt att han får stanna, säger hon.

Jafar berättar, när vi träffas på bibiloteket i Vellinge, en del av sitt livsöde:

– Jag kom till Sverige eftersom min pappa hade blivit dödad. De sa att jag skulle resa till Sverige. Annars skulle jag kanske också bli dödad.

– De sa till mig att de kanske är snälla i Sverige så jag åkte.

Jafar berättar att hans mamma föreslog att han skulle resa och i november 2012 kom han till Sverige och sökte uppehållstillstånd. Jafar uppgav då att han var 15 år. Migrationsverket ville utreda om Jafar var minderårig så han fick göra en tandröntgen.

I slutet på februari 2013 konstaterade Rättsmedicinalverket att Jafar sannolikt var 17,5 år.

Går på Sundsgymnasiet

Den första tiden bodde Jafar tillsammans med andra pojkar från Afganistan i gruppboendet i Falsterbo och gick på högstadiet i Skanör.

Nu bor han hos en familj i Vellinge och går i skolan på Sundsgymnasiet. När han kom till Sverige kunde han varken läsa eller skriva.

– Jag kommer hit till biblioteket och lånar böcker. Min lärare visar vilka böcker jag ska läsa, säger Jafar.

Hans före detta gode man och numera kontaktperson, Ulrik de la Coer, har arbetat som lärare på Pauliskolan i Malmö och hjälper Jafar.

– Han är en trevlig kille som har många vänner och som det är roligt att hjälpa.

Beslutet dröjde

Det dröjde ett och ett halvt år innan Jafar fick utvisningsbeslutet från Migrationsverket. Detta har hans advokat David Faxe överklagat till Migrationsdomstolen.

– Han har ju hela sitt liv här i Sverige och som jag ser det beror det på migrationsverkets långa handläggningstid att han inte har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Det är bl a på grund av att Jafar har anpassat sig bra i Sverige som han nu får permanent uppehållstillstånd.

Det finns flera anlendingar till att processen dragit ut på tiden, enligt Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det beror bl a på en resa som Jafar gjorde till Tyskland sommaren 2013 tillsammans med en kamrat. När han kom hem fick han söka nytt uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket hade avskrivit hans första ansökan om uppehållstillstånd.

Kan överklagas

– Jag kan instämma att det har tagit alldeles för lång tid det beror på fler orsaker. Det påbörjades en asylprocess i slutet på 2012 eftersom den sökande åkte till Tyskland. Processen började om när han kom tillbaka.

– Den andra orsaken är det at kommer väldigt många till Sverige så vi har en stor arbetsbörda på Migrationsverket säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsverket har möjlighet att överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen inom tre veckor, före 19 november. För att Migrationsöverdomstolen ska ta upp ett mål till prövning krävs prövningstillstånd, vilket i sig försvårar ett överklagande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.