Bidrag får taxibilarna att rulla

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bidragsjobb inom taxibranschen i Malmö ökar kraftigt och arbetsförmedlingen får signaler om att det förkommer fusk. Trots det gör myndigheten ingenting åt det hävdar facket och arbetgivarorganisationen.

Det blir allt vanligare att taxiförare anställs med olika former av bidrag, det vanligaste är ett så kallat nystartsbidrag, som man kan få om man anställer en långtidsarbetslös. Det gör att arbetsgivaren får tillbaka nästan halva lönekostnaden av Arbetsförmedlingen. Men de som inte får något bidrag anser att bidragen snedvrider konkurrensen.

– Vissa ägare har tjugo bilar och får pengar från arbetsförmedlingen för sina förare. Men jag som jobbar åt mig själv, måste jobba tretton-fjorton timmar för att klara mig. Det är orättvist, säger taxiföraren Mangal Wrishmin.

Vanligare i Malmö än andra storstäder

I Malmö ökade antalet anställda med nystartsbidrag inom taxibranschen med 32 procent mellan 2011 och 2013, visar siffror från arbetsförmedlingen. Bara hittills i år har 239 personer fått bidrag, bara i Malmö. I Stockholm och Göteborg där det finns betydligt fler taxibilar har 304 personer respektive 168 personer fått nystartsbidrag. Carita Wittfjord på arbetsförmedlingen Teknik i Malmö tror att det helt enkelt beror på att arbetslösheten i Malmö är högre.

– Då är det fler som är berättigade till nystartsjobb i Malmö jämfört med de andra storstäderna, säger hon.

Bidragsfusket ökar

Och i takt med att bidragen ökar så kommer allt fler taxiföretagare på att de kan fuska menar fackförbundet Transport. På Malmökontoret får de signaler från medlemmar om att det fuskas med bidragen.

– En arbetsgivare tar emot en arbetssökande och får ett nystartsbidrag där man för arbetsförmedlingen uppger till exempel att den anställde får 30 000 kronor i månadslön. Men i verkligheten får den anställde kanske bara en viss procent av det han kör in. Och där är ingen som kontrollerar det, säger Lone Olsson på Transportarbetarförbundet.

Och bilden bekräftas av arbetsförmedlingen.

– Vi får faktiskt ganska ofta signaler om att det förekommer fusk och så fort vi får en sådan signal så utreder vi det, säger Carita Wittfjord.

Arbetsförmedlingen brister i kontrollen

Men både Transportarbetareförbundet och taxiföretagrnas intresseorganisation Svenska Taxiförbundet anser att arbetsförmedlingen brister i sin kontroll av taxiföretagen.

– Alla den här sortens bidrag och olika system som gör det möjligt att fuska och fiffla gör ju att det blir en skev konkurrenssituation som skadar branschen. Myndigheterna borde vara lite mer restriktiva och försöka skapa en bättre inblick i hur det förhåller sig, säger Claudio Skubla, kommunikationschef på Svenska Taxiförbundet.

Men arbetsförmedlingen menar att det inte är deras uppdrag att se till att taxiföretagarna inte fuskar med bidragen myndigheten betalar ut.

– Vi är ju ingen tillsynsmyndighet på det sättet. Vårt uppdrag är att lita på arbetsgivarnas uppgifter när de lämnar in det.

Vems ansvar är det då?

– Ja, där finns ingen tillsynsmyndighet när det gäller nystartsjobb.

Och taxiföraren Mangal Wrishmin tycker att det är oansvarigt av arbetsförmedlingen att fortsätta ge ut bidrag.

– Hur kan de skicka pengar till den här branschen? Det är bara utnyttjande av våra skattepengar på en bransch som ingen har en framtid i, säger han.

Fakta nystartsjobb:

Nystartsjobb ska stimulera arbetsgivare att anställa personer som varit utanför arbetslivet en längre tid. Bidraget kan man få under lika lång tid som man varit borta från arbetslivet. Det betalas ut till arbetsgivaren och vilken arbetsgivare som helst kan får det, så länge de är registerarde i Skatteverkets arbetsgivarregister och inte har näringsförbud, skatteskulder eller betalningsanmärkningar.  Arbetsgivaren kan då få så mycket som dubbla arbetsgivaravgiften från arbetsförmedlingen beroende på vilken ålder den arbetslösa har och hur länge personen varit borta från arbetsmarknaden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Nystartsjobb inom taxibranschen

                  2011 2012 2013 2014

Stockholm   217 289 334 304

Malmö         185 181 245 239

Göteborg    131 175 201 168

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.