Biskopsämbetet är en plikt

Uppdaterad
Publicerad

Han är fortfarande ganska okänd, men kommer att sätta sin prägel på kyrkan i både Skåne och Blekinge framöver. Johan Tyrberg, tidigare kyrkoherde i Karlshamn vigs nu på söndag till ny biskop för Lunds Stift.

Johan Tyrberg har fullt upp så här dagarna innan han vigs till biskop.

– Jodå, kalendern är full och det är tur att jag har medarbetare som tar hand om det mesta, säger han. Men det är väldigt roligt.

Tyrberg blir den 69:e biskopen i Lunds stift. Hans föregångare har både fängslats, bannlysts och bränts på bål, men också krönt en kung och stiftat fred mellan Danmark och Sverige. En biskopstjänst är inte något man söker, man blir utsedd.

Plikt snarare än barndomsdröm

Att bli biskop är inte precis något som Johan Tyrberg har drömt om.

– Nä, säger han och skrattar. Jag har aldrig drömt om att en dag ska jag bli biskop. Jag ville bli präst i en småstadsförsamling med nära till samhället.

Så blev det också. De senaste åren har Johan Tyrberg varit kyrkoherde i Karlshamns församling. Att bli biskop är kanske mer en plikt.

– Ja, säger Johan Tyrberg. Har man sagt jag till att bli präst så har man med ett gammaldags språkbruk, sagt ja till att tjäna kyrkan.

Domkyrkan i Lund är alltid välbesökt men så är det inte i alla kyrkor. Johan Tyrberg blir biskop i ett land som är ett av de mest sekulariserade och i en tid när kyrkan tappar både besökare och medlemmar. 1972 var 95 % av svenskarna medlemmar i Svenska kyrkan, 2013 var det 65 %. Förra året lämnade 71 000 svenskar Svenska kyrkan.

– Jag tror att kyrkan har en oerhört viktig roll i det svenska samhället, även de som går ur kyrkan kan tycka det.

Ingen ny Antje

I helgen håller Svenskarnas parti möte i Helsingborg. Då tänker alla stans kyrkor ringa till fara. Det är ett sätt att ta ställning för det goda, menar Johan Tyrberg.

– Kyrkan måste alltid stå upp för människovärdet. Att alla människor är lika värda oavsett hur vi ser ut, oavsett var vi kommer ifrån eller vad vi tycker eller tror.

Flera av hans senaste föregångare har varit starka profiler som vågat sticka ut hakan. Inte minst Antje Jackelén som nu blivit ärkebiskop.

– Jag kommer inte att bli en ny KG Hammar eller en ny Antje Jackelén. Jag är Johan Tyrberg och vem det är får visa sig, säger Johan Tyrberg med ett leende.

Fakta: Johan Tyrberg

Ålder: 50 år

Familj: Fru och tre barn

Detta gör mig upprörd: Översitteri och maktmissbruk.

Detta gör mig glad: Medmänsklighet och kärleksbevis.

Gör jag gärna på min fritid: Umgås med familj och vänner. Jag läser gärna och skriver en del. Försöker njuta av livet.

Detta drömmer jag om: Att olika kyrkliga traditioner ska kunna visa större respekt för varandra.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.