Biskop åt sött

Uppdaterad
Publicerad

Den mumifierade 1600-talsbiskopen Peder Winstrup i Lund ger forskarna en unik inblick i hur folk levde på slutet av 1600-talet.

I dag berättar forskarna om resultaten efter undersökningarna. Bland annat konstaterar man att Winstrup led av artros och förmodligen var begiven på sötsaker.

Nu kan forskarna som undersökt den mumifierade biskopen Peder Winstrup berätta vad de hitills kommit fram till.

Den 300 år gamla mumien flyttades förra året från domkyrkan i Lund.

De inre organen finns kvar vilket gett forskarna unika möjligheter – en tidkapsel från 1679 kallar de mumien.

– Vi kan nu konstatera att Winstrups mumie är en av de bäst bevarade kropparna från 1600-talets Europa, med en informationspotential väl i linje med Ötzi-ismannen eller egyptiska mumier. Hans kvarlevor utgör ett unikt medicinhistoriskt arkiv för kunskapen om 1600-talsmänniskans livsvillkor och hälsa, säger Per Karsten chef för Historiska museet i Lund och projektledare för Winstrup-projektet, i ett pressmeddelande.

Torkade på naturlig väg

Det beror på att kroppen inte balsamerats enligt traditionella metoder utan torkat på ett naturligt sätt.

Undersökningarna har visat intorkad vätska och slem i bihålor vilket forskarna tolkar som att Winstrup, som var 74 år när han avled, var sängliggande den sista tiden i livet. Han kan ha varit sjuk i  tuberkulos och lunginflammation, vilket förkalkningar i lungan kan tyda på.

– Även gallblåsan har flera gallstenar, vilket bland annat kan tyda på stort intag av fet mat, säger Caroline Ahlström Arcini, osteolog, i pressmeddelandet.

Hade sötsaker – visar karies

Artros och förlorade tänder var andra krämpor biskopen led av.

I tänder som fanns kvar fanns spår av karies – han hade förmodligen tillgång till någon sorts sötsaker.

– Hans högra axel har stått något högre upp än den vänstra, vilket orsakats av en skada på en sena i axeln. Det har medfört att Winstrup hade inskränkt rörlighet, vilket gjort det svårt att utföra enklare vardagliga sysslor som att klä på sig en skjorta eller kamma sig med en kam i höger hand, säger Caroline Ahlström Arcini.

Hittade foster i hans kista

Under Winstrups fötter i kistan gjorde forskarna en oväntad upptäckt – ett foster. De vet inte vad det kommer från.

– Det går bara att spekulera om det kan ha varit någon anhörig till Winstrup eller om någon av dem som gjorde i ordning kistan passade på. Men vi hoppas kunna bringa klarhet i ett eventuellt släktskap genom ett dna-test, säger Per Karsten, chef för Historiska museet.

Fler undersökningar av kroppen kommer att göras.

Peder Winstrup

Professor i fysik, teologie doktor, arkitekt, boktryckare.

Biskop i Lund 1638-1679, initiativtagare till att grunda Lunds universitet.

Legat begravd i Domkyrkan sedan 1680.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.