Blågrön uppgörelse i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Åhuspartiet och nykomlingarna  Kristdemokraterna vill styra Kristanstad den här mandatperioden. Idag presenterade de sitt förslag till blågrönt minoritetsstyre.

– Det har varit en bred diskussion som vi framförallt för inom den tidigare femklövern, men vi har också pratat med Socialdemokraterna om vad det finns för möjligheter, säger kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP).

Förra mandatperioden styrdes Kristianstad av en femklöver bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Åhuspartiet. Men efter att bland annat Moderaterna tappat mycket i årets val har man nu sökt stöd även hos Kristdemokraterna.

Valet i Skåne 2014

– Kristdemokraterna är ju ett alliansparti som inte har samarbetat med de andra borgerliga partierna här i Kristianstad tidigare. Men nu tycker vi att det är dags för det, säger Pierre Månsson (FP).

Vill styra i minoritet

Tilllsmmans får partierna 32 av 71 mandat i kommunfullmäktige och det blir därmed ett minoritetsstyre. Det innebär att de måste ha direkt eller indirekt stöd av antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna för att kunna driva igenom sina förslag i kommunfullmäktige.

– Vi sätter oss inte och förhandlar med Sverigedemokraterna om politiska poster. Men de är demokratiskt valda och måste behandlas utifrån det. De ska ha samma möjligheter till information som alla andra. Men de ska varken få mer eller mindre inflytande än antalet mandat de har, säger Pierre Månsson (FP).

Nu ska partierna förhandla om en politisk plattform  och de politiska posterna för att i november söka stöd för det blågröna styret hos kommunfullmäktige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet