Blommigt julfirande

Uppdaterad
Publicerad

Även i ett växthus kan det firas jul. Det märks i orangeriet i Lund, där det just nu pågår en utställning med populära julblommor som amaryllis och julrosor som visas upp tillsammans med olika julkryddor.

Det kvava men svala rummet längst bort i växthuset går helt i julens tecken.

Där, i orangeriet i Lunds botaniska trädgård, pågår just nu en julutställning där julrosen har fått en särkild plats.

Men julrosorna får dela utrymme med amaryllisar i alla dess färger, kanel, nötter och mistel. Det är några av växtligheterna som besökarna kan kolla på och lära sig mer om.

En som tycker att utställningen är lärorik är Ela Lovén.

– Kryddorna här är vardagliga för oss, men de flesta är ganska exotiska. Men vi är vana vid dem ändå. Det är inte alltid man vet varifrån de kommer, och hur de ser ut som växt och inte bara som frö. Det var mycket lärorikt och fascinerande att se, säger hon.

– Ett sånt litet rum med så mycket kunskap, säger Ela Lovén och ler.

Även amaryllisen drog mycket publik med blomblad i rött, rosa och vitt.

– Här är verkligen många olika amaryllisar, man kan se skillnaden mellan olika växter av nästan samma sort, säger Anders Ranger.

– Vi har amaryllis hemma, men de är inte lika fina som de här, säger Sofia Gruvberger som var där med sin familj.

Julrosen

* Julrosen har blivit allt mer populär i svenska julhem. Det är en växt som främst växer i Europa, inte minst på Balkanhalvön.

* I Sverige är det bara klockjulrosen som letat sig in i svensk natur. De andra arterna som ibland dyker upp i landet syns främst i södra Sverige – kvar som rester från trädgårdsodling.

* Den populära julblomman är egentligen giftig – i alla delar. Den som råkar få i sig något av blomman reagerar med magkramp, kräkningar och även hjärtrubbningar. Det beror på att blomman innehåller glykosider och alkaloider.

* Blombladen är långlivade på julrosen, men de skiftar färg efter ett tag och blir gröna. Detta beror på att rosen i början vill locka till sig insekter och gör det genom färggranna blomblad. Dessa blir senare fotosyntetiserande blad.

De riktiga bladen har då blivit nektariner i mitten av blomman.

Källa: Botaniska Trädgården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.