Blommor och höns för bättre hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Att djurvård och trädgårdsarbete kan vara rena terapin är en gammal sanning. Men få har tagit fasta på den lika konsekvent som rättspsykiatrin i Helsingborg.

Arsim, som vi kan kalla honom, är en av flera entusiastiska farmare på den lilla muromgärdade innergården. I likhet med övriga patienter i projektet ansvar han dels för en egen odlingslåda – i hans fall fylld med jordgubbar och välväxta jalapeños – och dels för flera gemensamma planteringar. Plus tillsyn och utfodring av de båda svarta höns som fridfullt struttar omkring i grönskan.

– Detta betyder mycket för mig. Det skingrar tankarna att göra något med händerna. Jag känner en mycket större frihet här i fria luften än där inne, säger han och nickar mot den slutna avdelningens tegelvägg.

Gillar att påta i jorden

Enhetschef Tina Fogelklou berättar att projektet drog igång förra hösten, i samband med att avdelningens nye arbetsterapeut tillträdde. 

Pengarna kommer från Region Skånes särskilda pott för att skapa mer aktiviteter inom psykiatrin men Helsingborg är enda enhet som valt att jobba med trädgårdsterapi. Möjligen är man en av få institutioner som har vettiga utrymmen för odling och vars personal gillar att påta i jorden med patienterna. Nästa steg blir att anlägga ett litet växthus.

– Hemligheten är att få patienter och personal att jobba nära tillsammans, man planerar ihop och gläds gemensamt åt att det växer – om man sköter det. Gör man inte det så dör det, sammanfattar Fogelklou filosofin.

Djur väcker känslor

Hon är van att få frågor om den pedagogiska nyttan med just höns.

– Jag tror att djur överhuvudtaget är bra för att väcka människors känslor och ansvar. Någon behöver mig, någon som går hungrig och väntar på att utfodras, säger Tina Fogelklou.

Arbetsteraputen Fottis Neopoulos medger att solen knappast skiner alla dagar över verksamheten.

– Vissa dagar är tunga. Ibland mår patienterna för dåligt för att klara sina arbetspass. Men hittills har alltid någon annan klivit fram och erbjudit sig att täcka upp för dem, berättar Fottis – och fortsätter:

– Då blir man glad, projektet handlar trots allt om att lära sig samarbete, om att tänka på något annat än bara sig själv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.