Foto: Drago Prvulovic, TT

Hon bävar för att tvingas tillbaka till husvagnen

Uppdaterad
Publicerad

Mioara från Rumänien oroar sig för att hon och sonen Leno, snart sex månader, ska behöva flytta tillbaka till den husvagn i Malmö där hon tidigare bott.

”Odöpt gosse, adress: okänd, bostadslös (husvagn)”. Så beskrivs Mioaras nyfödda son i den skånska sjukvårdens dokument.

Det är kallt och fuktigt i husvagnen i lägret där hon bott i flera år. Över dörren hänger en svensk flagga och inne i vagnen står värmeljus på köksbänken för att hålla värmen. Utanför står ett köksbord och några stolar. I en buske hänger en stor nallebjörn.

Mat lagar de över eld, berättar en av Mioaras vuxna söner, som också bott här i flera år och försörjer sig genom att sälja en gatutidning och panta burkar. Mioara, som är rom, har bott här i perioder med sonen hon födde i början av juni. Periodvis har socialtjänsten hjälpt henne med tillfälliga boenden, just nu ett hotell. Men snart är hennes veckor på hotellet slut och hon fasar för att återvända till husvagnen med sonen.

– Det finns ingen el och inget vatten, det går inte, säger hon och vaggar pojken i famnen.

Rätt till utbildning

Barn till EU-migranter ska omfattas av samma grundläggande rättigheter som alla andra barn – enligt barnkonventionen har varje barn rätt till utbildning, god hälsa och social trygghet. Det skriver BO Fredrik Malmberg i en inbjudan till Socialstyrelsen, Skolinspektionen och Skolverket inför ett möte som ska hållas under onsdagen om situationen för de här barnen.

BO noterar att landets kommuner tycks tolka lagstiftningen olika och därför kan det krävas förtydliganden, eller till och med lagändringar för att barnen ska få sina rättigheter tillgodosedda.

Vill stanna i Sverige

Malmös socialtjänst vill att Mioara ska lämna Sverige, då hon inte anses ha någon möjlighet att försörja sig här och därför inte har rätt att stanna. Men Mioara vill inte:

– Situationen är värre i Rumänien, mina föräldrar är döda och jag har inget hus. Där finns inga jobb och ingen framtid för min son.

Hon hoppas att pojken ska få växa upp i Sverige.

– Jag vill ha en bostad och ett jobb, vilket som helst – jag kan jobba i parker eller skörda g grönsaker. Och jag vill att min son ska få gå i skolan som andra svenska barn.

Ska behandlas lika

Malmö stad har beslutat att alla barn som vistas i kommunen ska behandlas lika, framhåller Katarina Söderlin som är kommunal sektionschef inom den stadsdel där Mioaras husvagn står. Detta gäller oavsett barnets nationalitet och oavsett om föräldern saknar uppehållsrätt.

– Barn är barn och barn ska ha det bra. Vi från socialtjänsten ska försöka göra så bra insatser som möjligt.

Hon kan på grund av sekretess inte kommentera ett enskilt fall, men understryker att det alltid är individuell prövning som gäller.

– Det finns inga fasta handlingsalternativ utan insatser.

Barnkonventionen omfattar alla barn

 * Enligt artikel två i barnkonventionen ska konventionsstaterna respektera och försäkra varje barn inom deras jurisdiktion de rättigheter som anges i denna konvention utan att göra skillnad på grund av barnets eller dess föräldrars eller vårdnadshavares ras, hudfärg, kön, språk, religion, politiska eller annan åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, egendom, handikapp, börd eller ställning i övrigt.

 * FN:s barnrättskommitté har i kommentarer tydliggjort att diskrimineringsförbudet i artikel två även omfattar exempelvis barn som befinner sig i ett land som ”papperslösa”.

 * Det betyder i klartext att EU-migranters barn ska omfattas av samma grundläggande rättigheter som alla andra barn.

 * Konventionsstaten har skyldighet att i enlighet med nationella förhållanden utarbeta stödprogram, särskilt i fråga om mat, kläder och bostäder.

Källa: Barnombudsmannen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.