Boende rasar mot strandsnusket

Uppdaterad
Publicerad

Många trelleborgare har tröttnat på lukten av ruttnande tång längs stränderna och de är upprörda över att kommunen inte sköter städningen bättre. Boende nära stranden låter inte barn och hundar bada och de håller fönstren stängda.

– Vi vaknar även på nätterna där hemma av att det luktar apa i hela huset, säger Annyca Löfwendahl som bor ett stenkast från Östra stranden i Trelleborg.

– Ett tag trodde jag det var mina avlopp som gått sönder, men det är det inte, utan den osen kommer hela tiden och det äcklar mig nått så fruktansvärt.

Det är tidig morgon och på Dalabadet jobbar de för fullt med att få bort sörjan och hålla stranden någorlunda ren. Dalabadet är en prioriterad strand.

Luktar ruttet

I naturreservatet på andra sidan om tånghögen syns det tydligt hur det skulle se ut om man inte städade bort tången. Där ligger tången flera meter upp och det kryper flugor och luktar ruttet.

På Östra stranden städas det också. De vi träffar säger att för några dagar sen låg tången flera meter upp på stranden.

– Jag har ringt till kommunen varenda dag och bett dem komma säger Glenn Edgren, återkommande turist från Stockholm.

Kritisk mot kommunen

– Nu har det tagit 14 dagar och nu är de här på Östra stranden och städar och då kan man undra vad kommunen håller på med. De måste väl kunna förbättra det här efter alla år som tången funits här.

Tekniska nämndens ordförande Erik Samuelsson (M) badar inte i Trelleborg, utan i Beddinge Strand.

Han säger att stränderna i Trelleborg rensas dagligen just nu och att alla tillgängliga resurser satts in.

”Bör lägga mer resurser”

– Jag menar att vi bör lägga ännu mer resurser på detta. Nu är det inte bara en fråga om pengar utan det handlar också om att hitta rätt teknik.

På fredag ska en ny teknik provas, berättar Erik Samuelsson.

Om det gör att blir bättre för turister och boende i Trelleborg återstår att se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.