Borttappat cellprov väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade Sydnytt om 30 år gamla Linda Pålsson i Hörby, som fick cancer i livmodern efter att sjukvården slarvat bort hennes cellprov.

Varje år tas 90 000 cellprover på kvinnor i Skåne.  Knappt var tionde får ett brev om att cellförändringar hittats. De får komma tillbaka för behandling, och i de allra flesta fall hinner någon cancer aldrig utvecklas. Men i Linda Pålssons fall gick något helt snett. Efter att ha gjort provet fick hon aldrig något svar. Något som fick henne tro att allt var som det skulle. Det var det inte. Ett år senare fick hon beskedet att hon hade allvarliga cellförändringar. Så pass allvarliga att de utvecklats till cancer. Idag har hon inte längre någon livmoder.

Vad som gick fel i lindas fall är under utredning, och kan av sekretesskäl inte kommenteras.

Men Christer Borgfeldt, överläkare och regional processansvarig säger att alla som gjort prov ska få svar. Oavsett om resultatet visar på cellförändringar eller inte.

Sedan hösten 2011 har ansvarfördelningen för cellproven blivit tydligare, och larmsystem ska slå till om något går fel.

– Vi anser att vi därmed täppt till de fel som finns, säger Christer Borgfeldt.

Men så som alltid när människor är inblandade går det aldrig säga aldrig.

– Den som inte fått svar inom sex veckor ska absolut höra av sig till mottagningen och fråga vad som hänt, säger Christer Borgfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.