Foto: Bernard Mikulic

”Inga indikationer på anlagd brand”

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand uppstod på lördagsförmiddagen på Kvarnby folkhögskola i Malmö.

Branden upptäcktes strax efter klockan tio och räddningstjänsten skickade flera enheter på plats. Ett 20-tal brandmän arbetade med att släcka branden.

Riskerade sprida sig

Inga personer ska ha befunnit sig i skolan när det började brinna. Enligt uppgifter till Sydnytt upptäcktes branden av väktare som åkt dit på ett inbrottslarm.

Branden på folkhögskolan, som ligger i utkanten av Malmö, riskerade sprida sig till andra byggnader. Tankbilar skickades därför till platsen.

Totalförstörd 2013

Byggnaden är helt nybyggd och byggdes efter att en undervisningsbyggnad på skolan totalförstördes i en annan brand i oktober förra året.

Då trodde man att det rörde sig om ett ett brandattentat. En anarkistisk mässa skulle arrangeras samma dag och politiska motiv misstänktes. Men den här gången tror rektorn Henning Süssner Rubin att branden inte var anlagd.

– Det skapar onödig oro att spekulera om branden är anlagd, det finns inga indikationer på att den skulle vara det, inga krossade fönsterrutor eller så, säger han.

Kan vara tekniskt fel

I stället kan det enligt Süssner röra sig om ett tekniskt fel som orsakade branden. Hur det förhåller sig återstår för polisen att utreda. Eftersom man inte kan utesluta att någon tänt på byggnaden rubriceras händelsen tills vidare som mordbrand.

Studenter och personal hade inte hunnit flytta in i det helt nybyggda huset.

– Nu tvingas vi vara kvar i våra tillfälliga lokaler minst en termin till, säger Henning Süssner Rubin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.