Foto: SVT

Stor efterfrågan på fiber

Uppdaterad
Publicerad

I går träffade vi företagarna i Tranarp som rasade över att deras fasta telefon dragits in. I stället skulle de vilja ha bredband via fiberkabel. Men de är inte ensamma – efterfrågan har exploderat.

I korsningen alldeles nära där de bor är fiberkabeln nergrävd. Och drömmen vore att de kunde få ta del av den.

– I och med att man gör nästan allt via internet i dag och tid är pengar, så är det mycket bättre om det går mycket snabbare via ett fast fibernät. Annars måste man sitta och vänta länge medan man skickar över filer, säger företagaren Frank Nieuwenhuizen.

Grannen och lantbrukaren Carl Andersson är inne på samma spår:

– Det bästa hade ju varit bredband så man kunde ha tagit telefonen via det, säger han.

Och företagarna i Tranarp är inte ensamma om att önska sig bredband via fiber. Några kilometer längre bort bor Thomas sedan ungefär ett år tillbaka. Under hans gräsmatta forsar ettorna och nollorna fram i en rasande hastighet – rakt in i huset.

– Fibern kommer in genom väggen och in i boxen, och sedan har vi då kopplat vidare till router och till tv, säger Thomas Jakobsen och visar hur allt är kopplat.

Svårt att hinna med

En bit bort från Thomas hus håller jobbet med fibern på att slutföras för de andra husen i närheten, på landet utanför Munka-Ljungby. Det är fullt upp med beställningar och installatörerna har svårt att hänga med.

– De senaste två åren ungefär har efterfrågan ökat väldigt mycket, inte minst för att telenätet läggs ner i vissa delar – det är en stor bidragande orsak, jämte att alla har ett ökande behov av kapacitet, säger Alexander Jansson, vd för Bjäre Kraft bredband.

Enligt honom är det svårt att bemanna projekten.

– Grävmaskiner har fungerat att bemanna, men den typen av kompetens som är här – som handlar om inblåsningen och fibersvetsning – där har vi haft problem att få tag i resurser, säger han och nickar mot installatörerna som jobbar för fullt strax intill.

Sydnytt: Hur kommer det sig?

– Det är väl generellt så att denna typen av verksamhet ökar inte bara hos oss utan det är – som vi upplever det – en brist på marknaden, säger Alexander Jansson, vd för Bjäre Kraft bredband.

Thomas Jakobsen har fått vänta ända sedan i somras på att hans installation skulle slutföras.

– Det har ju tagit lite tid, det har det gjort. De grävde in kabeln i somras, själva röret som de skulle blåsa in till huset. Sedan hände inte så mycket mer förrän nu för en vecka sedan då de kom och blåste i fibern, säger han.

Stöd och engagemang krävs

Politikernas mål i Skåne är att 95 procent av invånarna ska ha tillgång till en uppkoppling på 100 megabit per sekund år 2020. Det är en rejäl utmaning. Alexander Jansson suckar.

– Det är väl goda möjligheter, men det kommer att krävas stöd på landsbygden, så enkelt är det. Tätorter kan man klara på marknadsmässiga villkor, men på landsbygden krävs stöd. Och framför allt krävs det också ett intresse och ett engagemang från dem som bor på landsbygden, säger Alexander Jansson, vd för Bjäre Kraft bredband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.