Torskbur ska stoppa sälar

Uppdaterad
Publicerad

Fiske med nät eller krok kan bli helt olönsamt om sälbeståndet fortsätter att öka i Skåne och Blekinge. Därför prövar man nu i Simrishamn ut alternativa sätt exempelvis genom att fånga torsk i burar som sälen inte kan vittja

Peter Ljungberg från SLU:s kustlaboratorium visar på sin dator upp en ensam liten torsk som simmar omkring en bur nedsänkt på botten.

– Vi provar olika sätt att forma dem och så färger och hur de står i förhållande till vattenströmmarna. Det gäller att sätta sig in i torskarnas situation.

Men det handlar lika mycket om att stänga ute den intelligenta sälen som exempelvis har lärt sig vika ihop vikbara burar för att komma till läckerbitarna. Men så måste ju burarna också vara hanterbara.

Hårt drabbat av säl

Vid sin fiskebåt Vingarö står Olle Viberg bredvid en bur som han lagt i vattnen utanför Simrishamn.

– Vi har just nu 45 burar ute och tio olika sorter.

Torskfiske med garn och krok ovanför Kalmar är mycket hårt drabbat av säl och nu förbereder man säg i Skåne och Blekinge på samma utveckling.

Slog rekord

Försök har länge pågått att hitta den optimala buren som stänger inne torsk av rätt storlek och det motsatta när det gäller säl.

– Häromdagen slog vi rekord när hade 17 torskar i en bur. Fast i en exakt likadan bur lite längre bort hade vi ingen och vi undrar varför.

Framtidens torskfiske

Det är bökigare med burar men det finns också fördelar. Jämfört med nät och krok så får man färsk oskadad fisk och man blir mindre beroende av väder och vind eftersom fisken lever länge i burarna och därmed kan tas upp när vädret är gynnsamt.

– Det här att fiska med burar kan absolut visa sig vara framtidens torskfiske, säger Peter Ljungberg bestämt.

Tävlingsinstinkt

Och han pillar på och experimenterar med sina burar och skepparen sedan 47 år Olle Viberg designar sina. Och han erkänner gärna att han som fiskare har en självklar tävlingsinstinkt.

– Jag leder väl fiskeritävlingen, ropar han till Peter Ljungberg som genast svarar nekande.

– Jo det gör jag, säger han skrattande, jag är ju bäst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.