Vägen intas av fartdårar – polisen maktlös

Uppdaterad
Publicerad

De kör på bakhjulen, släpper styret, gasar på i 150 km i timmen på sina tunga motorcyklar. Det sker mitt i trafiken, varje onsdagskväll under sommaren på en raksträcka utanför Sjöbo.

– Buskörning är ett våra stora problem, konstaterar Anders Telsing, närpolischef på Österlen.

Vid 18-tiden står redan ett hundratal motorcyklar parkerade intill caféet vid ”flygrakan” utanför Sjöbo. Förarna släntrar omkring och kollar in varandras fordon. Ingen vet riktigt vad som kommer att hända senare under kvällen.

För möte

Först framåt åtta ger sig ett gäng iväg ut på rakan, gasar på och reser motorcyklarna på bakhjulen. Samtidigt får de möte med en gul buss.

Sen fortsätter konsterna. Olika förare passerar publiken vid caféet och blir alltmer våghalsiga. En släpper styret, en annan lägger fötterna på styret i hög hastighet.

Publiken är förtjust.

– Det är häftigt, det pirrar i magen, säger Tina Isaksson som brukar stå vid rakan varje onsdagkväll. I famnen har hon dotterna Tanja som berättar att hon såg en olycka en kväll.

– En kille ramlade av när cykeln stod på bakhjulen.

Polisen vet

Den 22 maj skedde en olycka vid flygrakan under en liknande ”uppvisning”. Närpolischefen Anders Telsing är väl medveten om vad som brukar ske där under onsdagskvällarna.

– Men vi har svårt att hinna med att övervaka. Men ibland står vi vid tillfartsvägarna och tar förarna som är på väg dit. Det har hänt att de mist körkortet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.