Foto: SVT

Butiksägare orkar snart inte mer

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre inbrott och en sprängning funderar butiksägare på att lägga av och de är kritiska till polisens insats.

Förra året råkade en hemelektronikaffär på Södergatan  i Helsingborg ut för tre inbrott och en sprängning. Nu funderar de två ägarna på att lägga av. I ett öppet brev kritiserar de polisen.

På nyårsafton detonerade en bomb vid entrén till Radiocity Audio Video i Helsingborg. Förövarna lyckades inte ta sig in i butiken, men bomben orsakade stor förödelse.

– Polisen var på plats och tittade, men tog inte med sig några rester efter bomben. De rubricerade det som skadegörelse, och sen lade de ner det hela. Det bor många människor i fastigheten, och om någon då spränger  borde det rubriceras annorlunda, säger Peter Johansson, en av innehavarna.

”Vi klarar inte det här”

– Jag tycker inte de tar det som händer här i Helsingborg på allvar. Det finns gäng som kör omkring på moped och gör inbrott. Det känner polisen till, men ingenting händer. Vi är många butiksägare som drabbas, fortsätter han.

De råkade alltså ut för tre inbrott under 2014. Några av dem filmades med hjälp av övervakningskamera i butiken.

– Men polisen visade inget intresse för det i inledningsskedet. Det var först när Helsingborgs Dagblad publicerade en av filmerna på sin webb, som polisen ville se dem. Men sen lade de ner fallen i alla fall, säger Peter Johansson.

– För oss får det konsekvensen att försäkringsbolagen tvekar om de vill försäkra oss. Vi har fått söka nya bolag. Det är väldigt höga självrisker, och våra varor blir nedvärderade. Och så får vi lägga ned massor av arbetstimmar, som vi inte får betalt för, säger Peter Johansson.

– Fortsätter det här kan vi inte bedriva verksamhet i Helsingborg. Vi har små marginaler i den här branschen, och klarar inte att det läggs sådana här kostnader ovanpå de vi redan har, avslutar Peter Johansson.

Polisens svar

– Vad jag vet så har vi varit på plats vid samtliga tillfällen. Sedan kanske vi inte gjort alla de åtgärder vi skulle kunnat göra för att verkligen utreda brotten. Men det är en bedömning som är gjort av förundersökningsledaren, säger Karim Ottosson, tillförordnad kommunpolis i Helsingborg.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?

– Framför allt borde vi återkopplat till butiken, så att de förstår vad det är vi gör.

Polisen har bjudit in butiksinnehavarna till ett möte i veckan. Syftet är att man tillsammans ska gå igenom vad som kan göras för att förhindra att det sker fler inbrott. 

– Vi har en del i det hela, butiksinnehavaren har en del. Vi gör en hel del insatser. Tyvärr kan vi inte förebygga allting, säger Karim Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.